Munkáim

Egy a sok közül. További képeket a galéria menüpontban találhat.

Fűtési utasítás

Az általam épített cserépkályhák szén, vagy fatüzelésre alkalmasak.

Az átrakott, vagy újonnan épített kályhák szénnel történő fűtése esetén, a robbanás vagy a kellemetlen záptojásszagú gáz keletkezésének megelőzése érdekében a következőket kell szigorúan betartani!

14 napon keresztül nyitott kályhaajtók mellett, 5-6 kg fát kell eltüzelni, csak ezután lehet szénnel is fűteni. Amennyiben a nyers kályhában szénnel fűtenek, záptojásszagot fog árasztani! Fűtéshez lehetőleg darabos szenet kell alkalmazni. Amennyiben poros szénnel fűtenek, fennáll a robbanás veszélye, mert a füstjáratok megtelnek gázzal és a kályha felrobbanhat, vagy jobb esetben felpúposodik.

Fatüzelésű kályhák esetében szintén kifűtést kell alkalmazni, amennyiben az természetes úton már nem tud kiszáradni. A kifűtés során a kályha ajtóit tilos teljesen lezárni, mert az robbanást okoz.( A vízgőz nem tud eltávozni a fűtőtestből ) Amikor a tűz teljesen leég, a hamu vagy a tűztérajtónak résnyire akkor is nyitva kell maradnia! Csak a 14 napos kifűtés után lehet az ajtókat teljesen lezárni. A kifűtést először 3-4 kg fával végezzük, majd naponta fokozatosan emelhetjük az eltüzelendő mennyiséget. A kályha csempéin ekkor agyagos víz fog kicsapódni, ezt száraz ruhával le kell törölni. Ellenkező esetben ez beleég a csempe mázába, és esztétikailag rontja annak minőségét. A kifűtés végeztével a kályhaajtókat már le lehet zárni, a tűz leégése után.