Munkáim

Egy a sok közül. További képeket a galéria menüpontban találhat.

Alaptűz készítésének módja

2 db vastagabb fát a tűzrács két oldalához illesztünk, majd keresztbe teszünk rá egy-egy darabot, erre rakjuk a vékonyra vágott gyújtóst, ezután papírral, vagy alágyújtóssal meggyújtjuk. Mikor jól ég, 4-5 db fát teszünk rá, és a jól begyulladt fára darabos szenet rakunk. Az alaptüzet a tűzrácson elterítjük és egyben hamutlanítjuk a tűzrácsot. Miután egy réteg darabos szenet teszünk a tűzre a szén 10-15 másodperc múlva már lánggal ég.

Ekkor az égés tökéletes, és a kályha hamar felmelegszik. A tüzelőajtót ütközésig behajtjuk, de elzárni nem szabad! Erősen salakos szénnel történő fűtés esetén, rátüzelés előtt, a salakot a tűztérből el kell távolítani. Amikor a tűz teljesen leégett, csak izzó parázs van, a kályha mindkét ajtaját le lehet zárni. Amennyiben a kályha ajtóiból az azbesztzsinór kiesett, akkor azokat pótolni kell, mert a kályha egyébként hamar kihűl.

Óvakodni kell a kályha túlfűtésétől is, mert a fűtőeszköz hamar átrakásra szorulhat. A túlfűtés jelei: a kályha a fugáknál erősen megnyílik, a sarkok megemelkednek, illetve a csempék mozognak, nem állnak fixen.

A helytelen tüzelés következtében előállt robbanás, vagy túlfűtés esetében a kályháért felelősséget vállalni nem tudok!

Kérem, hogy saját érdekében a fűtési utasítást szíveskedjen betartani!